Funkcionális látásvizsgálat

Funkcionális látásvizsgálat: a mindennapi életvitel során használható látás állapotának felmérése.

 

Nem orvosi jellegű vizsgálatról van szó! Sokkal inkább egyszerű, pedagógiai folyamatról. Részben standardizált táblákkal, részben hétköznapi eszközökkel a mindennapi tevékenységek és a közlekedés során hasznosítható látás felmérése. Jelentősége abban rejlik, hogy a vizsgálatot követően tisztában lesz azzal a látással, amire számíthat.

 

Különösnek tűnhet, hogy vizsgálatra van ehhez szükség! Oka: agyunk igyekszik „jól látni”, ezért kompenzálja (kiegészíti) a hiányosságokat.

 

Azt gondolom, hogy érdekes tényt osztok meg önnel: sokkal fontosabb a mindennapi élet szempontjából a kontrasztérzékenység és a látótér, mint a látás élessége.

 

Mi alapján határozható meg egy ember látása a mindennapi gyakorlat szempontjából?

 

távoli és közeli látóélesség,

kontrasztérzékenység,

fényhez/sötéthez való alkalmazkodás,

színlátás,

perifériás és centrális látótér

 

 

Több olyan kifejezést használtam, melyek talán nem pontosan ismertek Ön előtt.

 

Az agy rendkívül rugalmasan alkalmazkodik a körülményekhez, és megpróbál jól látni. Igen, fontos tudni, hogy nem a szemünkkel látunk, hanem az agyunkkal. A szem csak a felvevő „műszer”. Az agy kiegészíti a látott képet (erre néhány példát mutatok is), és az ember talán nem is veszi észre a hiányosságokat.

 

A kontrasztérzékenység különös szerepet tölt be életünkben. Jelentőségét nem is sejtjük, amíg minden rendben van. Gondoljon egy családi ünnepi étkezéshez megterített asztalra, ahol a fehér terítőn nem veszi észre az üvegből készült poharat és fellöki. Nem biztos, hogy figyelmetlenség: egyszerűen nem látja!

Igen nehéz helyzetbe kerülhet abban az esetben is, amikor nem tud különbséget tenni az úttest aszfaltja, az útpadka és a járda között, vagy nem látja a lefelé haladó lépcsőket. Mindez elbizonytalanítja közlekedését.

 

A fény/sötét adaptáció (alkalmazkodás) ideje általában pár pillanat. Erős napsütésbe kilépve picit hunyorgunk, majd ismét jól látunk. Bizonyos betegségek következtében a szükséges idő lehet több perc is. Ezzel a jelenséggel akkor is találkozunk, amikor erős napsütéses időben épületbe lépünk. Mit tegyen, ha sokkal több időre van szüksége, esetleg a fényviszonyok változásakor erőteljes fájdalmat érez?

 

A távoli és közeli látóélességet standardizált eszközökkel mérjük alapvetően 3m, illetve 40 cm-es távolságban. Persze előfordulhat, hogy Önnek közelebbről kell néznie a jeleket. Ez nem probléma, hiszen nem azt szeretnénk megtudni, mit nem lát, hanem azt kideríteni, amit lát.

 

Fontos, hogy magával hozza a vizsgálatra szemüvegét, esetleg nagyítóját!

 

Perifériás látótér vizsgálata: a perifériás látótér területén elhelyezkedő idegsejtekkel érzékeljük a mozgást, ezen a területen látunk szürkületben és sötétben, ezzel tudunk tájékozódni.

 

Centrális látótér: a finom hangolás helye. Az itt elhelyezkedő sejtekkel tudunk olvasni, ismerjük fel az arcokat és a színeket. A látótér pici, mintegy 3 mm átmérőjű területéről van szó, melynek sok fényre van szüksége. Bár kicsi a terület, jelentőségét azonnal érezzük, ha sérül: nehezebbé válik az olvasás, az arcfelismerés képessége, az információhoz jutás. A szociális kapcsolatok szempontjából jelentős, hogy beszélgetés közben jól lássuk beszélgető társunk mimikáját.