Kettős látás

A kettős látás

A kettős látás (orvosi nevén diplopia) a szemizmok alulműködése, bénulása miatt alakul ki. A kóros működés következtében az érintett szem nem képes a kívánt pontra fixálni, a szem nem kellően, vagy egyáltalán nem mozdítható bizonyos irány(ok)ba.

Ilyenkor a beteg „szellemképesen” látja a tárgyakat, vagy két képet lát.

Oka lehet stroke (agyvérzés, agyi érelzáródás) vagy traumás agysérülés, a központi idegrendszer valamely betegsége, a perifériás ideg betegsége vagy sérülése, orbita betegségek, izombetegségek.

Vizsgálatakor az orvosok mozdulatlan fejtartás mellett nézetik a beteget minden irányban. A kettős képet jeleznie kell, de az orvos is észleli a mozgáskorlátozottságot, és ebből következtetni tud a károsodott izomra.

Kellemetlen állapot. A kettős kép gyorsan kifárasztja az idegrendszert, a beteg ingerlékeny, kimerült lesz. Védekezésül gyakran hunyorít, becsukja az egyik szemét. Gyakran rosszullét, szédülés fogja el, különösen munkavégzés közben, olvasás, lépcsőn járás alkalmával.

Hogy segíthetünk a kezdeti nehézségeken? Javasolt az egyik szem takarása, így kiküszöbölhető a kettős kép. Ebben az esetben viszont megszűnik a térlátás. A beteg kisfokú kettős látást fejtartással kompenzálhatja.

A térlátás, mélységlátás

A két szem egymástól kissé eltérő helyzetéből adódóan két külön képet lát, melyet az agy egy képpé alakít. Az eltérő látószög teszi lehetővé a mélység érzékelését. Bizonyos veszélyes helyzetekben elengedhetetlen a mélység érzékelésének képessége.

Nem lehetséges mélység érzékelés abban az esetben, ha az egyik szem látásélessége 0,1 alá csökken, vagy abban az esetben, ha a két szem fénytörése egymástól eltérő.

Nagyon érdekes azonban, hogy egy szemmel is képesek vagyunk a távolság / mélység érzékelésére, amennyiben elsajátítja a látottak sajátos értelmezését. Az észlelt kép nagysága, a fény és árnyék eloszlása, a perspektíva, a színek változása, a tárgyak méretének tapasztalati viszonyítása alapján meg tudja ítélni a távolságokat.


A kettős látás és a térlátás zavarai esetében szemtorna gyakorlatokkal lehet segíteni a gyógyulást.