Cseppentés a szembe

Száraz szem

A száraz szem szindróma télen

A száraz szem tünetei az év bármely szakában jelentkezhetnek, télen azonban gyakoribbak és súlyosabbak a panaszok.

Milyen tüneteket tapasztalhatunk?

– a szem fájdalma

– szúró vagy égető érzés a szem külső felszínén

– homályos látás

– túlzott könnyezés

A kellemetlen érzésen kívül további problémákat is okozhat a szem szárazsága. A szem külső felszínének védelmét nyújtó hártya megrepedezhet, könnyen fertőzést kaphat a szem. Kialakulhat kötőhártya gyulladás, mellyel feltétlenül orvoshoz kell fordulni.

Hogy lehet megelőzni a kialakulását?

Szabadban nehéz ellene védekezni, hiszen az időjárás az úr. A száraz hideg levegő száítja a szemet, különösen légmozgás esetén. Sportoláskor tudunk védőszemüveget használni, de a városi életben furcsán néznénk ki így.

Épületen belül azonban már sokat tehetünk egészségünk védelmében. Párásítsuk a levegőt abban a helyiségben, ahol többet tartózkodunk! Használhatunk elektromos párásítót is, bár sokkal egyszerűbb, ha egy vízzel töltött edényt teszünk a fűtőtestre. Kellemes illatot biztosíthatunk pár csepp citrommal.

Cseppentés a szembe

Használhatunk műkönnyet, melyet gyógyszertárban lehet beszerezni. Nyugodtan cseppenthetünk naponta több alkalommal! Legyünk azonban türelmesek az alkalmazást illetően, hiszen a megrepedezett hártya felületének felpuhulása több napot is igénybe vehet.

Ha ezeket az intézkedéseket megettük, és még mindig száraz vagy túlzottan könnyes a szemünk, akkor feltétlenül forduljunk orvoshoz, hiszen lehet, hogy szembetegségről vagy allergiáról van szó.

A túlzott könnytermelés száraz szem szindróma esetében azért jelentkezhet, mert a szervezet igyekszik a könnytermelés mennyiségének növelésével kompenzálni a szárazságot.

Könnyező szem

ELsősorban változó korban lévő, illetve idősebb nők esetében gyakori a tünetek jelentkezése, de idősebb korban férfiaknál is megjelenhet.

A szervezet védelme érdekében a párásítással nem csak a szemet, hanem az egész szervezetet védhetjük. Továbbá télen is ügyelnünk kell a szükséges mennyiségű folyadék elfogyasztására.