Az ép látású szem által látott kép.

Szimulációs képek

Megtekinthető néhány kép, melyek a leggyakoribb szembetegségek által előidézett különös látványt mutatják be.

 

Az első kép az ép látású szem által alkotott képet mutatja be.

 

Az ép látású szem által látott kép.

 

A második képen az agyat ért sérülés, agyvérzés vagy agyi érelzáródás miatt bekövetkező féloldali látótér kiesés látható. A helyzetet úgy kell értelmezni, hogy a kép szemet érintően a bal oldalon nincs látása a betegnek. Tehát a jobb oldalról érkező vizuális információkat látja, a bal oldalról nem fog fel az agy képet. A szem ebben az esetben nem beteg.

 

Bal oldali homonim hemianopia

 

A harmadik képen kezdődő macula degeneratio által látott kép található. Jellemzően az egyenes vonalak hullámossá, szaggatottá válnak.

 

Macula degeneratio kezdeti stádiuma

 

A negyedik képen a centrális látótér elvesztésének kialakulását figyelhetjük meg. Ez a helyzet macula degeneratio esetén az állapot romlásának következménye. Az éleslátás helyén a beteg nem lát jól, bár még áttetsző a folt (macula) mögötti terület.

 

Sérült, homályossá váló centrális látótér

 

Az ötödik képen elvesztett centrális látótér képe található. A macula, azaz az éleslátás helyén található idegsejtek (csapok) már nem működnek. Az éleslátás elveszett, a beteg nem tud olvasni, arcokat felismerni, viszont közlekedni, tájékozódni, mindennapi tevékenységeket ellátni képes.

 

Teljes centrális látótér kiesés

 

A hatodik képen a glaucoma és a retinitis pigmentosa okozta perifériás látótér elvesztésének kezdeti stádiuma látható. A perifériás látótéren található idegsejtek (pálcikák) működése sérült. A tájékozódáshoz, a mozgás érzékeléséhez szükséges látótér már nem használható teljes mértékben. Az éleslátás még jól használható.

 

Perifériás látótér sérülése

 

A hetedik képen elvesztett perifériás látótér látható. Csőlátásnak nevezzük ezt a jelenséget.

 

Elvesztett perifériás látótér. Csőlátás.

 

Vakság. Ez nagyon ritka jelenség. Leggyakrabban a korábban látható valamelyik állapot kialakulása várható.

Vakság

 

A képek forrása: http://www.acbvi.org/albums/Vision/index.html